Willy Luyten uit Herselt is Belgisch kampioen Orgeldraaien 2021

Willy Luyten heeft vandaag in Maasmechelen het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien gewonnen. Hij nam voor de tweede maal deel aan het B.K. en mag dus nu de wisselbeker mee naar huis nemen. De Herseltenaar trad op met een 31-toets handdraaiorgel dat hij in 2014 heeft laten bouwen bij de befaamde Duitse fabrikant Raffin. Vandaag werd Willy begeleid door zijn dochter Anneke, die de sopraan zangpartij voor haar rekening nam.

Een vijfkoppige jury beoordeelde de prestaties op verschillende criteria: het muzikaal repertoire, de esthetische en mechanische eigenschappen van het draaiorgel alsook het voorkomen en de interactie van de draaiorgelspeler met het publiek.

De andere prijzen waren voor:

  • Gilbert Duerinck – kampioen van de Vlaamse Gemeenschap
  • Jan Gillis - kampioen van de provincie Antwerpen
  • Stefan Christoffels - kampioen van Limburg
  • Etienne Dewals - kampioen van de provincie Luik
  • Vera Steenput - kampioen van Oost-Vlaanderen
  • Seraphin Weiss - kampioen van Vlaams-Brabant
  • Norbert Vroman - kampioen van West-Vlaanderen

De prijs van de gemeente Maasmechelen voor de beste uitvoering van het centrale thema ‘filmmuziek’ ging naar Armand Vos uit Pelt.

Het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien vindt maar om de twee jaar plaats. Het evenement stond vorig jaar al op de agenda, maar de editie diende wegens corona te worden uitgesteld.

Het B.K. werd voor het eerst georganiseerd in 2004 op initiatief van cabaretier Geert Hoste, die zelf een fervent draaiorgelliefhebber is. De cabaretier leende zijn naam aan de wisselbeker, die de winnaar mag houden tot aan het volgende kampioenschap.

Steden en gemeenten, die interesse hebben om een volgende editie van het Open B.K. Orgeldraaien te organiseren, kunnen zich nu al kandidaat stellen bij vzw MechaMusica.
www.draaiorgel.be

 

Perscontact: vzw MechaMusica, 0498 522 322, [email protected]

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over vzw MechaMusica

MechaMusica verenigt de draaiorgelbouwers, -spelers en liefhebbers van allerhande automatisch spelende muziekinstrumenten. De vzw werd opgericht in 2007 en heeft als doel om de belangstelling voor en de instandhouding van draaiorgels te stimuleren.

Het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien werd voor het eerst georganiseerd in 2004 onder de auspiciën van Geert Hoste, die zelf een fervent draaiorgelliefhebber is. Hij leende zijn naam aan de wisselbeker die de titelvoerende Belgische kampioen mee naar huis mag nemen. 
www.draaiorgel.be

Contact

Beurtschiplaan 12 2830 Tisselt

[email protected]

www.mechamusica.be