Maasmechelen verwelkomt het Open B.K. Orgeldraaien 2020

Deelnemers kunnen zich tot 1 juli aanmelden

banner_BK.jpg

Op zondag 23 augustus 2020 vindt in Maasmechelen de 10de editie van het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien plaats. ‘Open’ betekent dat zowel particuliere als professionele draaiorgelspelers naar de nationale titel mogen dingen. Hun prestaties zullen worden beoordeeld op basis van verschillende criteria: het muzikaal repertoire, de esthetiek en de mechaniek van het draaiorgel alsook het voorkomen van de orgelspeler en de interactie met het publiek. Het B.K. wordt slechts eenmaal om de twee jaar ingericht. De organisatie is dit jaar in handen van het gemeentebestuur van Maasmechelen en vzw MechaMusica. De toegang tot dit openluchtevenement is gratis. Draaiorgelspelers die aan het nationaal kampioenschap wensen deel te nemen, kunnen zich tot 1 juli 2020 inschrijven via www.draaiorgel.be

“Het Belgisch kampioenschap lokt steeds heel wat bezoekers. Het is een bont, muzikaal spektakel, dat ook steeds heel wat jonge mensen en gezinnen weet te charmeren. Tijdens het kampioenschap zullen zowel imposante straatorgels als kleine, schattige handdraaiorgeltjes hun opwachting maken”, zei Gilbert Duerinck, voorzitter van MechaMusica. “We verwachten dit jaar een 20-tal deelnemers. Zij zullen zich opstellen langs een wandelparcours in het centrum van Maasmechelen. Er hebben zich al kandidaten aangemeld uit het hele land. Voor sommigen onder hen zal het hun eerste deelname zijn aan het kampioenschap. De inschrijvingsperiode loopt tot 1 juli 2020.”

Limburgse primeur
“Het is niet evident om in de nasleep van de coronacrisis evenementen te organiseren. Het kampioenschap, dat we dit jaar ‘Maasmechelen draait door’ hebben gedoopt, is een openluchtevenement waarbij de sociale afstandsregels probleemloos kunnen gegarandeerd worden. Met de organisatie van het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien zorgen we bovendien voor een primeur, want het is de allereerste maal in de geschiedenis van het B.K. dat het concours in onze provincie wordt georganiseerd”, aldus Herbert Coox, schepen van economie en toerisme van de gemeente Maasmechelen. “De draaiorgelspelers zullen het publiek trakteren op zowel traditionele als heel recente muziek met ‘filmmuziek’ als aandachtsthema”.

Het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien werd voor het eerst georganiseerd in 2004 op initiatief van cabaretier Geert Hoste, die zelf een fervent draaiorgelliefhebber is. Hij leende zijn naam aan de wisselbeker, die de winnaar twee jaar lang mag houden. Het B.K. streek eerder al neer in Lennik, Harelbeke, Dendermonde, Turnhout, Knokke-Heist, Maldegem en Heist-op-den-Berg.

MechaMusica werd opgericht in 2007 en verenigt draaiorgelbouwers, -spelers en liefhebbers van mechanische muziekinstrumenten van over het hele land. De vzw heeft als doel om de belangstelling voor en de instandhouding van draaiorgels en andere mechanische muziekinstrumenten te stimuleren.

Het evenement kan enkel doorgaan voor zover de op dat ogenblik geldende coronamaatregelen het toelaten.

Perscontacten:

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over vzw MechaMusica

MechaMusica verenigt de draaiorgelbouwers, -spelers en liefhebbers van allerhande automatisch spelende muziekinstrumenten. De vzw werd opgericht in 2007 en heeft als doel om de belangstelling voor en de instandhouding van draaiorgels te stimuleren.

Het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien werd voor het eerst georganiseerd in 2004 onder de auspiciën van Geert Hoste, die zelf een fervent draaiorgelliefhebber is. Hij leende zijn naam aan de wisselbeker die de titelvoerende Belgische kampioen mee naar huis mag nemen. 
www.draaiorgel.be

Contact

Beurtschiplaan 12 2830 Tisselt

[email protected]

www.mechamusica.be