Maasmechelen verwelkomt het Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien 2021

Allereerste BK Orgeldraaien in Limburg

banner_BK.jpg

Op zondag 12 september 2021 vindt in Maasmechelen de 10de editie van het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien plaats. ‘Open’ betekent dat zowel particuliere als professionele draaiorgelspelers naar de nationale titel mogen dingen. Kandidaat-deelnemers kunnen zich tot en met 15 juli inschrijven via www.draaiorgel.be.  Hun prestaties zullen worden beoordeeld op basis van verschillende criteria: het muzikaal repertoire, de esthetiek en de mechaniek van het draaiorgel alsook het voorkomen van de orgelspeler en de interactie met het publiek. De toegang tot dit gezellige ‘Maasmechelen draait door’-openluchtevenement is volledig gratis.

“Wij kijken er alvast naar uit want elke editie van het Belgisch kampioenschap lokt steeds heel wat bezoekers. Het is een aangenaam, muzikaal spektakel met imposante straatorgels en mooie, schattige handdraaiorgels, die zowel jong als oud weten te charmeren”, zegt MechaMusica-voorzitter Johnny Claes. “De deelnemers worden opgesteld langs een wandelparcours in Maasmechelen. Wie een gooi wil doen naar de kampioenstitel, moet niet twijfelen. De inschrijvingsperiode loopt tot 15 juli 2021.”

“Met de organisatie van het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien zorgen we voor een primeur, want het is de allereerste maal in de geschiedenis van het B.K. dat het concours in onze provincie wordt georganiseerd. De draaiorgelspelers zullen het publiek trakteren op zowel traditionele als heel recente muziek met ‘filmmuziek’ als centraal thema.”, aldus Herbert Coox, schepen van economie en toerisme van Maasmechelen. “Dit openluchtevenement stond vorig jaar al op de kalender maar diende wegens de coronacrisis helaas geannuleerd te worden. Op 12 september zal het kampioenschap dan toch eindelijk kunnen doorgaan in het centrum van Maasmechelen. De sociale afstandsregels kunnen probleemloos gegarandeerd worden”.

Het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien werd voor het eerst georganiseerd in 2004 op initiatief van cabaretier Geert Hoste, die zelf een fervent draaiorgelliefhebber is. Hij leende zijn naam aan de wisselbeker, die De winnaar twee jaar lang mag houden. Het kampioenschap streek eerder al neer in Lennik, Harelbeke, Dendermonde, Turnhout, Knokke-Heist, Maldegem en Heist-op-den-Berg. De organisatie is dit jaar in handen van de gemeente Maasmechelen en vzw MechaMusica.

MechaMusica werd opgericht in 2007 en verenigt draaiorgelbouwers, -spelers en liefhebbers van mechanische muziekinstrumenten van over het hele land. De vzw heeft als doel om de belangstelling voor en de instandhouding van draaiorgels en andere mechanische muziekinstrumenten te stimuleren.
Voor meer info: www.draaiorgel.be

 

Perscontacten:

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over vzw MechaMusica

MechaMusica verenigt de draaiorgelbouwers, -spelers en liefhebbers van allerhande automatisch spelende muziekinstrumenten. De vzw werd opgericht in 2007 en heeft als doel om de belangstelling voor en de instandhouding van draaiorgels te stimuleren.

Het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien werd voor het eerst georganiseerd in 2004 onder de auspiciën van Geert Hoste, die zelf een fervent draaiorgelliefhebber is. Hij leende zijn naam aan de wisselbeker die de titelvoerende Belgische kampioen mee naar huis mag nemen. 
www.draaiorgel.be

Contact

Beurtschiplaan 12 2830 Tisselt

[email protected]

www.mechamusica.be