Geraardsbergen in september gaststad voor het Belgisch kampioenschap Orgeldraaien 2022

Medaille2022.jpg

Op zaterdag 17 september 2022 wordt in het Oost-Vlaamse Geraardsbergen de 11de editie van het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien georganiseerd. ‘Open’ betekent dat zowel particuliere als professionele draaiorgelspelers naar de nationale titel kunnen dingen. De organisatie is in handen van het stadsbestuur van Geraardsbergen en vzw MechaMusica. Wie aan het kampioenschap wenst deel te nemen, kan zich nog tot 1 augustus 2022 inschrijven via www.draaiorgel.be. ​

Het Belgisch kampioenschap lokt telkenmale heel wat bezoekers. Dit jaar valt het concours samen met de Geraardsbergse stadsopendeur van 17 september. Indrukwekkende straatorgels en mooi gedecoreerde handdraaiorgeltjes zullen het centrum van de stad een extra feestelijk en muzikaal tintje geven.

“Geraardsbergen is in draaiorgelmiddens zeer gekend. Decennialang werden er de Hooghuys-orgels gebouwd. Een van de bezielers van het Hooghuys-festival was Etienne Hernou, die eerder dit jaar jammer genoeg kwam te overlijden. Hij was gehuwd met Françoise, de kleindochter van Edgard Hooghuys wiens broer Louis in 1880 de ‘Manufacture d'orgues mécaniques Louis Hooghuys’ oprichtte”, vertelt Johnny Claes, voorzitter van MechaMusica. “Na zijn loopbaan als leraar Wiskunde heef Etienne onnoemelijk veel onderzoekswerk verricht naar verschillende orgelsystemen en de nog bestaande Hooghuys-draaiorgels. Deze editie van het Open Belgisch kampioenschap Orgeldraaien dragen wij dan ook op aan deze Geraardsbergse draaiorgel-expert.”

Het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien werd voor het eerst georganiseerd in 2004 op initiatief van cabaretier Geert Hoste, die zelf een fervent draaiorgelliefhebber is. Hij leende zijn naam aan de wisselbeker, die de winnaar tot de volgende editie mag houden. Het kampioenschap streek eerder al neer in Lennik, Harelbeke, Dendermonde, Turnhout, Knokke-Heist, Maldegem, Heist-op-den-Berg en Maasmechelen.

De deelnemers worden beoordeeld op basis van verschillende criteria: het muzikaal repertoire, de esthetiek en de mechaniek van het draaiorgel alsook het voorkomen van de draaiorgelspeler en de interactie met het publiek.

MechaMusica werd opgericht in 2007 en verenigt draaiorgelbouwers, -spelers en liefhebbers van mechanische muziekinstrumenten van over het hele land. De vzw heeft als doel om de belangstelling voor en de instandhouding van draaiorgels en andere mechanische muziekinstrumenten te stimuleren.

Perscontact:

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over vzw MechaMusica

MechaMusica verenigt de draaiorgelbouwers, -spelers en liefhebbers van allerhande automatisch spelende muziekinstrumenten. De vzw werd opgericht in 2007 en heeft als doel om de belangstelling voor en de instandhouding van draaiorgels te stimuleren.

Het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien werd voor het eerst georganiseerd in 2004 onder de auspiciën van Geert Hoste, die zelf een fervent draaiorgelliefhebber is. Hij leende zijn naam aan de wisselbeker die de titelvoerende Belgische kampioen mee naar huis mag nemen. 
www.draaiorgel.be

Contact

Beurtschiplaan 12 2830 Tisselt

[email protected]

www.mechamusica.be