16 draaiorgelspelers naar nationaal kampioenschap in Maasmechelen

Ook twee Oost-Vlaamse deelnemers

Vera_Steenput.jpg

Op zondag 12 september 2021 vindt in Maasmechelen de 10de editie van het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien plaats. Zestien draaiorgelspelers dingen mee naar de nationale titel. Twee onder hen komen uit Oost-Vlaanderen: Vera Steenput uit Dendermonde en Hammenaar Pieter Van Puyvelde. Hun prestaties zullen worden beoordeeld op basis van verschillende criteria: het muzikaal repertoire, de esthetiek en de mechaniek van het draaiorgel alsook het voorkomen van de orgelspeler en de interactie met het publiek.

“Als thema voor dit Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien werd ‘filmmuziek’ gekozen. Dit openluchtevenement stond vorig jaar al op de kalender, maar diende wegens de coronacrisis helaas geannuleerd te worden. Op 12 september zal het dan toch eindelijk kunnen doorgaan”, zegt Johnny Claes, voorzitter van vzw MechaMusica. “De twee Oost-Vlamingen die aan het kampioenschap deelnemen, zijn niet de eerste de besten. Pieter Van Puyvelde won het B.K. al eens in 2010 en Vera Steenput is de huidige titelverdedigster.”

Pieter treedt voor de derde maal aan. Zijn draaiorgel, dat de naam ‘Pier Lala’ draagt, is van de hand van de befaamde orgelbouwer Verbeeck en telt 32 toetsen. Vera Steenput trekt op 12 september naar Maasmechelen met twee handdraaiorgels.

Zomerconcert
Op vrijdag 27 augustus om 20u geeft Vera Steenput, Belgisch Kampioene orgeldraaien, een concert in de Onze-Lieve-Vrouwekerk te Dendermonde. Na het optreden biedt de stad een hapje en drankje aan. Iedereen is van harte welkom maar er dient wel ingeschreven te worden via de toeristische dienst (tel. 052 21 39 56 of mail naar [email protected].  

“Dit is een uitstekende voorbereiding op het Belgisch Kampioenschap”, aldus Vera. “Ik zal in Dendermonde aanwezig zijn met mijn twee grootste orgels, ‘De Kleine Steenput’ en ‘De Edelsteen’.  Ik wissel muziek af met het voorlezen van eigen gedichten.  Op die manier combineer ik mijn twee grote passies: draaiorgel en poëzie.”

In aanloop naar het B.K. heeft de titelvoerende Dendermondse nog een verrassing in petto. Zij heeft een heuse Ronde van België gedaan waarbij ze in elke provincie van ons land én in Brussel een passende orgelvideo heeft opgenomen. Deze filmpjes post zij op haar facebookprofiel en op haar YouTube-kanaal.

Het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien werd voor het eerst georganiseerd in 2004 op initiatief van cabaretier Geert Hoste, die zelf een fervent draaiorgelliefhebber is. Hij leende zijn naam aan de wisselbeker, die De winnaar twee jaar lang mag houden. Het kampioenschap streek eerder al neer in Lennik, Harelbeke, Dendermonde, Turnhout, Knokke-Heist, Maldegem en Heist-op-den-Berg. De organisatie is dit jaar in handen van de gemeente Maasmechelen en vzw MechaMusica. De toegang tot dit gezellige evenement is volledig gratis.
www.draaiorgel.be

 

MechaMusica werd opgericht in 2007 en verenigt draaiorgelbouwers, -spelers en liefhebbers van mechanische muziekinstrumenten van over het hele land. De vzw heeft als doel om de belangstelling voor en de instandhouding van draaiorgels en andere mechanische muziekinstrumenten te stimuleren.

 

Volledige deelnemerslijst B.K. Orgeldraaien 2021

Provincie Antwerpen

 • Gilbert Duerinck, Beerse
 • Jan Gillis, Hoboken
 • Willy Luyten, Herselt
 • Johan Van Oprooy, Oud Turnhout

 

Provincie Limburg

 • Stefan Christoffels, Lanaken
 • Armand Vos, Overpelt

 

Provincie Luik

 • Etienne Dewals, Andrimont
 • Alain Schlim, Charneux

 

Provincie Oost-Vlaanderen

 • Vera Steenput, Dendermonde
 • Pieter Van Puyvelde, Hamme

 

Provincie Vlaams-Brabant

 • Marie-Rose Chapelle, Betekom
 • Jean-Pierre Draps, Wolvertem
 • Seraphin Weiss, Betekom

 

Provincie West-Vlaanderen

 • Frans Devriendt, Staden
 • Norbert Vroman, Lendelede
 • Robert Vroman, Bavikhove

 

Perscontact: vzw MechaMusica, 0498 522 322, [email protected]

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over vzw MechaMusica

MechaMusica verenigt de draaiorgelbouwers, -spelers en liefhebbers van allerhande automatisch spelende muziekinstrumenten. De vzw werd opgericht in 2007 en heeft als doel om de belangstelling voor en de instandhouding van draaiorgels te stimuleren.

Het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien werd voor het eerst georganiseerd in 2004 onder de auspiciën van Geert Hoste, die zelf een fervent draaiorgelliefhebber is. Hij leende zijn naam aan de wisselbeker die de titelvoerende Belgische kampioen mee naar huis mag nemen. 
www.draaiorgel.be

Contact

Beurtschiplaan 12 2830 Tisselt

[email protected]

www.mechamusica.be