15 orgeldraaiers nemen deel aan Belgisch kampioenschap 2022 in Geraardsbergen

'Wisselbeker Geert Hoste' voor het eerst in de Oost-Vlaamse draaiorgelstad

Medaille2022.jpg

Op zaterdag 17 september 2022 organiseren Lokaal Bestuur Geraardsbergen en vzw MechaMusica de 11de editie van het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien. ‘Open’ betekent dat zowel particuliere als professionele draaiorgelspelers naar de nationale titel kunnen dingen. Vijftien draaiorgelspelers doen een gooi naar de nationale titel. Hun prestaties zullen worden beoordeeld op basis van verschillende criteria: het muzikaal repertoire, de esthetiek en de mechaniek van het draaiorgel alsook het voorkomen van de orgelspeler en de interactie met het publiek.

Het B.K. lokt telkens heel wat bezoekers. Dit jaar valt de wedstrijd samen met de Geraardsbergse stadsopendeurdag van 17 september.

West-Vlaanderen is, met maar liefst vijf orgeldraaiers, de best vertegenwoordigde provincie, op de voet gevolgd door Oost-Vlaanderen met vier deelnemers. De provincie Antwerpen vaardigt, net zoals die van Vlaams-Brabant, twee orgeldraaiers af, waaronder titelverdediger Willy Luyten uit Herselt. Er treden ook een Limburger en een Luikenaar aan.

“We zijn verheugd het Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien te mogen ontvangen in Geraardsbergen. We dragen deze editie op aan de Geraardsbergse draaiorgel-expert en één van de bezielers van het Hooghuys-festival, Etienne Hernou, die eerder dit jaar overleed. Dat het kampioenschap samenvalt met onze stadsopendeurdag is een mooie meerwaarde voor beide evenementen”, zegt schepen van Cultuur Ann Panis.

“Het belooft een hele mooie editie te worden. Prachtige straatorgels en mooi versierde handdraaiorgeltjes zullen het centrum van de Denderstad een extra feestelijk en muzikaal tintje geven. Ze worden opgesteld langs een wandelparcours dat loopt van de Markt en de Brugstraat, via de Grotestraatbrug, naar de Lessensestraat, het Stationsplein, de Adamstraat, de Oudenaardsestraat en de Grotestraat", voegt MechaMusica-voorzitter Johnny Claes eraan toe. "Ook drie draaiorgels buiten competitie komen het evenement mee opluisteren. Aan de Begijnhofkaai zal een Hooghuys-orgel staan, dat in Geraardsbergen gebouwd werd en nu eigendom is van West-Vlaming Norbert Vroman. Op het Stationsplein zal een impressionant Decap-dansorgel voor de ambiance zorgen en ook Geraardsbergenaar Johan Hellinckx zal een draaiorgel opstellen.”

Het Belgisch kampioenschap vindt plaats van 13 tot 16.30 uur. Daarna verzamelen alle draaiorgelspelers langs de Dender, waar iets na 17 uur op de Begijnhofkaai tijdens de officiële ceremonie de winnaar bekend zal gemaakt worden.

MechaMusica werd opgericht in 2007 en verenigt draaiorgelbouwers, -spelers en liefhebbers van mechanische muziekinstrumenten van over het hele land. De vzw heeft als doel om de belangstelling voor en de instandhouding van draaiorgels en andere mechanische muziekinstrumenten te stimuleren.

Het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien werd voor het eerst georganiseerd in 2004 op initiatief van cabaretier Geert Hoste, die zelf een fervent draaiorgelliefhebber is. Hij leende zijn naam aan de wisselbeker, die de winnaar tot de volgende editie mag houden. Het kampioenschap streek eerder al neer in Lennik, Harelbeke, Dendermonde, Turnhout, Knokke-Heist, Maldegem, Heist-op-den-Berg en Maasmechelen. De organisatie is dit jaar in handen van Lokaal Bestuur Geraardsbergen en vzw MechaMusica.
www.draaiorgel.be

 

Volledige deelnemerslijst

Provincie Antwerpen

 • Gilbert Duerinck, Beerse
 • Willy Luyten, Herselt

Provincie Limburg

 • Armand Vos, Pelt

Provincie Luik

 • Etienne Dewals, Andrimont

Provincie Oost-Vlaanderen

 • Herman Moens, Lebbeke
 • Vera Steenput, Dendermonde
 • Gilbert Tassent, Erembodegem
 • Pieter Van Puyvelde, Hamme

Provincie Vlaams-Brabant

 • Jean-Pierre Draps, Wolvertem
 • Seraphin Weiss, Betekom

Provincie West-Vlaanderen

 • Frans Devriendt, Staden
 • Robert Florizoone, De Panne
 • Ludo Leper, Leisele
 • Norbert Vroman, Lendelede
 • Robert Vroman, Bavikhove

 

Perscontact:

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over vzw MechaMusica

MechaMusica verenigt de draaiorgelbouwers, -spelers en liefhebbers van allerhande automatisch spelende muziekinstrumenten. De vzw werd opgericht in 2007 en heeft als doel om de belangstelling voor en de instandhouding van draaiorgels te stimuleren.

Het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien werd voor het eerst georganiseerd in 2004 onder de auspiciën van Geert Hoste, die zelf een fervent draaiorgelliefhebber is. Hij leende zijn naam aan de wisselbeker die de titelvoerende Belgische kampioen mee naar huis mag nemen. 
www.draaiorgel.be

Contact

Beurtschiplaan 12 2830 Tisselt

[email protected]

www.mechamusica.be